17 augusti 2013

Surströmming!

För andra gången i år..... o nu av årets strömming... 
lite mindre salt än fjolårets åh så gott det är,

Surströmmingens Historik  
Första gången surströmming dokumenterades var 1544 i en skattelängd från Ångermanland. Man vet att Gustav Vasa utnyttjade strömmingsfisket såsom ett maktpolitiskt medel genom att ge gävlefiskarna privilegiet på fiske utefter norrlandskusten mot att de betalde skatt till kronan, men man tror sig veta att konsten att bevara fisk på detta sätt gjordes redan på romartiden i skandinavien. 

 Under det 30-åriga kriget var fisk vardagsmat för de svenska soldaterna i Europa. Den bereddes på samma sätt för flera hundra år sedan, då det var en nödvändighet att spara på det dyra saltet, och skeppades i tunnor till de svenska härarna.

  Årets surströmming får inte säljas före den tredje torsdagen i augusti. Däremot saluförs tidigare inläggningar under året.

  Produktionen är nästan helt förlagd till Västernorrlands län och omfattar cirka 700 ton god, närande och prisbillig festmat. Konsumtionen är i stort sett fördelad lika norr och söder om Dalälven och en mindre del till utlandet.
 

1 kommentar:

  1. Jag blev inte imponerad ... salt fisk och sen döljde jag nog smaken med all lök och gräddfil ;P ... och luktar inget vidare ...

    SvaraRadera