Släktforskning

2015-02-23
 Min morfars morfars morfars farmors farmors farmors far Hette Daniel Eriksson f.1565
fick tio barn...

Dottern Anna blev min anmoder
            Dottern Karin blev anmoder till Allan Edvall

                        Dottern Kristin blev anmoder till Zara Leander

och
Torstein Bergman f 1942


Anfadern Olof Örjansson 1580-1630 Jansjö Jämtland
är min mormors mormors farmors farmors farfars morfar
han är anfader till Helena Ekholm (SKidskytt) henne är jag släkt med även på farmors sida o närmare modern tid)
han är anfader även till Marie Helene Billan vestin /Östlund (skidor)

på Farmor o farfars sida...
Dordi Persdotter f.1615 är min farmors farmors mormors farfars farfars mor.
Hon fick sju barn
En son är min ana o hans bror blev ana till .....Carola Häggkvist.
Läste att Allan Zara o Carola skulle ha en gemensam ana som hetter Olof..nått..... nej han hade inte jag men tack vare att andra forskat på dessa personer så fann jag länken till dem..... Kul kul

2014-08-22

Har kommit ganska långt i min forskning de flesta grenarna är nere på 1600 tal några med o någon några år mindre.
Jag vet verkligen vart jag härstammar från i dag mycket roligt men samtidigt sorgligt att inte kunna dela o diskutera med farmor, farfar o mormor.

Berätta att det är en hög präster en massa bönder med mycket mark men så många barn blev de fattigare o fattigare...berätta om Valloner o tyska affärsmän som kom på 1600 talet.

Farmor hade bra koll på sin morfars namn men något måste vart för det verkar som de skämdes över släkten bak..o visst jag kan förstå dem i dag med vetskap att en av Prästerna beslöt om att ha ihjäl över 70 personer! något man knappast skryter om ......
Men min far pratade om att vi hade samer i blodet på ganska nära håll...ja visst har jag hittat samiskt blod ... någon flicka som blev lurad av bondsonen...barnen tog tydligen om hand i familjen ialla fall,,,,, Här finns även Norska rötter o de är bara några generationer bort. de förklarade de Norsk klingande namnen på farfar o hans syskon... På farmors sida har man vart trogen bygden sen urminnestider. man har rört sig i ett område på några kvadtatmil men inget mer. Farfar har Norsk o värmlänsk blod.

Mormor trodde det fanns ryska rötter mest för hennes namn...Olga men det var verkligen ett mode namn i slutet på 1800 talet. några Ryssar finns inte ialla fall inte innan 1500 talet....
Några rötter kommer från Finland slutet av 1500 blev rika män med mycket mark i Sverige därför lätta att hitta bakåt...

Morfar hade en bror som utvandrade till USA hans sonsonson har jag i dag kontakt med=). Tack vare forskningen hittade jag rätt med hjälp av telefonkatalogen i usa=)

Jag har inte funnit många soldater. Några av prästerna var iväg i Europa med fält tågen o någon soldat i de finare leden..de med streck på axelkragen.
En Kapten f 1668. Han slog i slagen med Karl XII han dog 1730 så han hade nog några år av fred på slutet....

Nu ska jag forska på ändarna..om syskon o syskonbarn..inte på de levande (inte mycket att forska om här) men syskon i de bakre leden..kommer man hitta någon kändis som man är bryllingsbrylling med=)


2012-04-14

Sofia Albertina föddes in i en ganska välmående familj. Pappans arbete som Hovpredikant gav säkert en fin del till hushållskassan.Säkert fanns även ett arv från i alla fall en generation till.
Sofia Albertina föddes 1804 I Nora socken. pappan arbetade som präst och barnen är födda i olika "byar" men familjen verkade hålla sig runt Arboga - Örebro när barnen föds.
Det ÄR inte Mina Anor på bilden! foto från Internet!!


Sofia Albertina träffar Anders Fredrik Mellström, Anders  Arbetar som Garvare (han är född i Strägnäs men jag hittar han inte i kyrkböckerna...än)
Familjen flyttar först till Westerfärnebo där den äldsta dottern Sofia Fredrika föds. Ganska snart  bär flyttlasset av igen först mot hedemora där föds två döttrar men tyvärr dör den yngre i 3 års åldern. Familjen flyttar vidare till By i dalarna där föds min ana Josefina 1840.
Familjen flyttar en sista gång till wadsbro ,Dalarna o ytterligare en tös kommer till värden 1845.


I husförhörsboken 1846-1856 hittas familjen men Anders är död (står ej årtal) Enkan Sofia Albertina lever som fattighjon..dör men jag ser inte årtalet...alltså får man leta vidare.)


Hittar Anders Fredrik i död o begravningsboken ( här måste något ha hänt för han dör 1854 så finns hans födelseår inte med i boken utan står att han är omkring 60 år....om han efterlämnar några står okänt.....han dör av okänt?? men får i alla fall en begravning ) 
Läser vidare i dödboken och år 1856 hittar jag henne
Sofia Albertina född 1804 i Nora dotter till Hovpredikanten P. A. Lindman. efterlämnar 4 döttrar. Är fattighjon! och dör i vattsot. 


Frågan som kom var ju varför så mycket information om henne men inte han??
Födas in i välstånd är ingen självklarhet att man även dör så..... Känns lite sorgligt att någon blir ett hjon....Barnen flyttar iväg till olika socknar o min ana flyttar till Gävle samma år mamman dör.


2011-11-11


Edit...

året var 1924.....Hösten hade vart kall och isen på den lilla sjön la sig tidigt.....
Den unga kvinnan var jublande glad hon och fästmannen skulle ge sig ut på sjön för att åka skridskor. De var nyinköpta och hiskligt dyra men att få åka och komma bort från det kanske lite trista livet..planera framtiden  men sin käresta......
hon var 19 år ung..... de åkte  och åkte o plötsligt bast isen...... paret for igenom....lilla syster Elna såg sin syster Edit fara genom isen och försvinna...hon visste att hon själv inte skulle kunna ge sig ut på den lilla sjön för räddning..hon sprang hem och hämtade hjälp... när de kom till baka var paret utom räddning de syntes inte till......


 Edit...fotot taget på sommaren innan olyckan...

♥Paret hittades senare hållandes varandras händer.....


Edit var min farmors Elnas syster...19 år den 14 november 1924 så drunknade hon i den iskalla sjön.....


Farmors mamma hade förlorat 3 små pojkar som spädbarn....sen föddes Edit....min farmor och några ungar till....men tanken..först förlora 3 små sen en dotter som precis var på väg ut i livet..... fy farao..så fruktantsvärt jobbigt hon måste haft i sitt liv.... mamman dog 1960.... många år men många tankar....


tjillevippen...2011-10-14


Håller på lite att söka på min styvfars sida....han har själv ganska dålig kolla på var de är ifrån och vem som fanns där=)..nu har jag kommit en lite bit bakåt till 1763....i husförhörsböckrna står det bara ett år tal...inget mer.... o så när ajg efter mycket om o men hittat rätt födelse o dopbok så finns en Anna Anderssdotter född 0909 med far Anders Andersson jippi tänkte ajg ajg hitta henne...jotjosan så enkelt ska det ju itne va...under henne dv född 0910 finns en Anna Andersdotter ...far där heter Anders Andersson.....jippi kul..eh nope....jisses vilken är den Anna jag ska ha o kunna ev går vidare på??
samma är hennes gubbe...Annas alltså han e född 1755...inget datum eller nått....Präsatjäkel o inte kunna fylla i böckerna;)efter att kollat böckrna hittade ajg han o han fick en månad o dag.....så ska man hitta hans far...här kan man skratta på sig i husförhörslängden finns inte ett årtal..jo när de är uppförda o när husförhören gjordes..men inte de som var med..inga årtal när de är födda...var de ev kom ifrån....*SUCK
-------------------------------------------------------------------------------------------


2011-10-05


Som ni ser i bloggen på start sidan så har jag kommit en bit ---och just nu mår man nästan illa, Viste ju att häxor bevl jagade i området där förfäderna trampade men visste inte att den värsta av häx jägarna var min förfader 10 generationer ner i ledet....o Han tog sin egen mor!! och moster. Hittade en sida på nätet..säkte lite om böckerna som finns om det hela...o jisses ....


Kolla här om du är nyfiken:http://www.algonet.se/~hogman/slhaxor.htm

Lars Christoffersson, IX-137, eller Laurentius Christophri Hornaeus är min 
farmorsmorfarsfarfarsmorfarfarfar...typ kan glömt ett far nånstans=)...
Fyhundan så läskigt ialla fall.....
--------------------------------------------------------------------------------------------
2011-10-30
Låter farfars gren vila lite för nya infalls vinklar...... kollar lite på Morfar... Han dog när mamma var 1 år 1939. Så han är ingen man känner... Mormor levde tills 1995...6 månader innan hon skulle fylla 100....hennes kommer man liksom ihåg så hennes gren får vänta lite.


Morfar hette John Rickard födelseår..1895. Han borde vara född i Gånsvik Härnösand så jag letade där......
Han gifte sig med min mormor Olga Johanna runt 1920 de fick 10 barn mamma är yngst o ett barn dog tidigt.


Morfars far hette Olof Edlund född 1850 i Tynderö, Medelpad.
hans fru Maria Elisabeth född 1855 Häggdånger (kommer senare till henne) De fick 9 barn En son dog ung, En utvandrade ska bli intressant o se om det finns någon släkting nu levande därute...Morfar var näst yngst av dessa barn-


morfars farfar hette Olof Olofsson men tog namnet Edlund f. 1813
hans fru Elsa Lovisa Tynelius f. 1816
Olof och Elsa Lovisa fick 5 barn 2 kom upp i vuxen ålder *sorgligt*


2011-10-03
Jag har nog alltid varit nyfiken på mina rötter....Farmor kunde en del bak men antecknade man det medans hon levde...naturligtvis inte!
PÅ mormors sida har Jag en Kusins Make som forskar så det känns som det kan jag ta senare...(har kommit jag hittat långt)

O på farfars sida...där står allt i ett dunkel..... Farfar pratade om sin far en stor (lång o stark) Man som var musikalisk..... Farfars Mamma var kyrklig o lite elak....

( 20131216 har hittat mitt Ursprung!   Lite Norsk blod och även tyskt på 1600 talet, jag har hittat Vallonskt blod o lite Finskt. Jag har lärt mig att mina anfäder har stannat sin bygd i Generationer även om några har "invandrat" så har de inte farit runt så mycket ändå. Jag har hittat en hel del bönder, nämdemän, en hel del Präster. )


men det var nog allt som sas..... I släkten har vi krokiga lillfingrar ..sista leden liksom pekar ut om vi håller ihop fingrarna... denna effekt kommer från Svenssons sida (Farfars) men vet inte hur långt bak det går o från vilket led.... 

Denna släkt sak ska vara "Svenssons lillfinger" men var kom Svensson ifrån???
Vi syskon på Dans sida har dessa...barnbarnen har dem.... Vem som kom med dem i släkten är naturligt vis svårt att finna ut....Men kanske dyker det upp släktingar nu levande som har "samma" fingrar...

Det kommer ju visa sig....

Fingrarna ;) härstämmar inte från Horneus sida!! kan vara Brager, Mellström, Lindman, Nordahl, Brandel som gett dessa anlag. har säkert missat någn gren med.
Det kommer upp en sida som kräver lösen ord klicka inte på den utan på krysset i hörnet. 
Jag kräver inget lösen!!

2 kommentarer:

  1. Jag har också krokiga lillfingrar. j.franzen@live.se

    SvaraRadera
  2. Nu har jag läst din blogg ännu mer noga - och tänkte berätta att Moster Olga höll kontakt med mig låbgt upp i åldern. Skickade mig tidningsurklipp om när hon spelade pensionärsteater bland annat. Och när min far Sven Olof fyllde 50 år ( min farmor Astrid Ottilia och min farfar Gunnars enda barn) uppvaktade moster Olga med en flaska vatten från kallkällan med virkade "kläder". Din morfar John var min far Svens favorit bland morbröderna. Under tidgt 70 tal var jag och några av mina barn och hälsade på moster Olga i Gånsvik , bara över dagen men jag ville så gärna visa dem min farmors barndomshem. Och moster var som alltid varm,go och gästfri. Jag har själv 6 barn och mina berättelser om min underbara farmor Astrid har följt den genom deras uppväxter. Även farmor Astrid var en synnerligen god människa och jag vet att moster Olga och hon var riktigt goda vänner. Jag är mycket tacksam för att ha kunnat ta del av den information du forskat fram!

    MVH
    Ewa Johansson - barnbarn till AStrid Ottilia Jonsson ( född Edlund)

    SvaraRadera