17 juli 2013

Förfädernas spår...Ytterlännäs....

Laurensius Christophri Horneus låter väl mäktigt..han föddes som Lars Kristoffesson i Härnösand 1645. Pappa var Borgare o Målare i yrket. Mamma aaheter Elisabet föddes 1614 i Säbrå. De fick två söner som båda fick gå i skola i uppsala och blir präster. Måste kostat en slant. Brodern  Petrus blev Präst bara ett stenkast bort i Ullånger.
Kristoffer målare dör antagligen runt 1670. Elisabet o hennes syster blir först misstänka att vara häxor o senare dömda ! de dog med Yxa o bål i Härnösand 1674.
inte en fena rördes av sina söner att ens föröka rädda sin mor!

Herr Lars verkade i Ytterlännäs. denna lilla kyrka finns kvar än i dag den har gjorts om lite under århundranden men klarat sig från ryssar o stora bräder. lite ombyggnationer pga av bränder har det vart...

Det sägs att Laurentsius ska vara begravd i kyrkan...hans son  o sonson som blev Präster med makar ska med vara begravda inne i kyrkan men inga ben har hittats...... skumt o mysko;)


 Kyrkans äldsta delar är från 1200-talet och under 1400-talet byggdes sakristian samt vapenhuset och korpartiet breddades jäms medlånghusets väggar. 
Fönstren gjordes större och taket höjdes avsevärt då tegelvalv slogs med 
spiralformade pelare.
 Tänka sig att här inne har släkten suttit. några säkert i skräck av makens predikningar..... även om predikningarna var hårda  många obegripliga ord på latin så var det ju vacker omgivning....

 Här ska det finnas gravar..... ....


 Predikstolen är "ny" den här kom på 1700 talet..kanske stog herr Lars sonson Jöns här o predikade. Prästen som nertecknade det hemska som hänt som förökte göra gott i sockenen..... Hans rader finns kvar än i dag.


Lejon huvudet är från 800 talet....

 Madonnan från 1507
 vackert valv....
 Dopfunten är från 1300 talet o från Gotland.... 
här är säkert några anor döpta.... kommer ihåg sist jag var här 25 år sen typ...att kyrkogården är så vildvuxen.... Den skulle må bra av en lie... eller en modern trimmer. här ligger gravar skulle vara intressant o se mer inte en halvmeter vildvuxet gräs!!2 kommentarer:

  1. Intressant historia du har :)

    SvaraRadera
  2. Synd att kyrkogården inte är ansad

    SvaraRadera