18 juli 2013

Förfädernas spår....HögsjöMysteriet!

Förra året var Eva uppe i krokarna bad henne titta till gravarna på Högsjö kyrkogård.
Där ligger farmors mamma o pappa.
på Erikas grav fanns blommor!! men inte på Eriks... Erika dog 1960. vem fixar blommor på den graven?? för i år var det sommarblommor på den graven igen. inte samma som förra året..men tagetes de klarar sig ju inte undervintern så det är ett MYSTERIUM!!
tyvärr blir det mer o mer mossa på stenarna o svårlästa som bara den:(....nästa resa får nog innebära några planerade timmar på stenrengöring...

 Erika Högberg Född Billström 1880-1960

Erik Högberg 1867-1951
 Kristoffer Billström 
den 3 generationen Kristoffer.... Bror till Erika

 Högsjö gamla kyrka! 
Stenkyrkan uppfördes troligen vid slutet av 1300-talet. Kyrkan är byggd av gnejs och består av rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster. Senare under medeltiden byggdes ett vapenhus i sydväst och en sakristia i nordost. Innertaket försågs med valv.
1721 brände ryssarna upp kyrkan och klockstapeln. Kyrkan återuppbyggdes under ledning av Hans Biskop. Samtidigt byggdes en ny klockstapel.
1789 övergavs kyrkan då Högsjö nya kyrka färdigställdes. En nödtorftig renovering av ödekyrkan genomfördes 1904-1906. En restaurering genomfördes 1934-1936. Vapenhuset återuppbyggdes aldrig. 
Här ska det spökas tror inte jag fått med mig gubbarna om det vart lite mörkt ute=)) Farmors Bror Levi hade hiskeliga Historer om vad han sett på den här kyrkogården o runt kyrkan reste en del nackhår på oss barn=)


 Gammal sten! 
den är så nött att man inte kan 
urskuílja något mer än en cirkel på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar